23 november 2017 : eerste Salon voor syndici en appartementsbewoners met de steun van alle mede-eigenaars organisaties

Op donderdag 23 november kunnen appartementsbewoners, eigenaars en huurders, syndici en alle andere “stakeholders” die te maken hebben met wonen in een appartementsgebouw gratis heteerste Salon van de Mede-Eigendom in Brussel bezoeken. Zo’n 100 exposanten zullen er tekst en uitleg geven bij alles wat bij het wonen in een appartement komt kijken. Daarbij onder meer syndici en beheerders, maar ook aanbieders van onderhoudsdienten, liftenbouwers, gevelbekleders, dakbedekkers en zelfs scholen.  Bezoekers kunnen op het Salon een team van juristen treffen voor juridisch advies. Er is ook een aantrekkelijk conferentieprogramma waarin onder meer thema’s zoals energie, verwarming, renovatie en premies en aan bod komen.  

Het feit dat zoveel exposanten erg positief gereageerd hebben op het initiatief bewijst dat er een erg grote nood aan was. Ook alle organisaties van Mede-eigenaars van het land waren bijzonder verheugd met het initiatief, dat erop rekent een 3.000tal bezoekers te mogen verwelkomen om te tonen dat de sector sterk aan het professionaliseren is.

Deeleconomie in appartementsgebouwen zit in de lift

Niemand kan erom heen dat diverse fenomenen ervoor zorgen dat mensen de komende jaren steeds vaker in een appartement zullen gaan wonen. De verdichting, de aangekondigde betonstop, de noodzaak om verstandiger om te springen met de nog beschikbare ruimte, het feit dat met name oudere mensen minder honkvast zijn dan vroeger en dus sneller geneigd zijn hun woning op het platteland te ruilen voor een appartement in de stad, dicht bij alle voorzieningen, en de doorbraak van de deeleconomie en een andere kijk op mobiliteit zijn stuk voor stuk factoren die ervoor zorgen dat mensen vaker in een flat zullen wonen. De cijfers illustreren dat trouwens nu al. In 2016 werden 25.621 bouwvergunningen afgeleverd voor appartementen en slechts 14.516 voor huizen. Twintig jaar geleden was de verhouding net omgekeerd. Nu al woont één op de drie Belgen in een appartement en dat cijfer zal de komende jaren dus blijven toenemen. Vandaar dat de Unie van de Vlaamse Syndici samen met de Union Francophone des Syndics het eerste Salon van de mede-eigendom organiseren met de steun van en alle Mede-eigenaars organisaties van het land; namelijk de Verenigde Eigenaars, het Eigenaarsbond, de NEMS-SNPC en de kersverse VVE Syndicus Centraal.

Bewustmakingsproces

Volgens Dominique Krickovic, Directeur van de Unie van Vlaamse Syndici is de beurs een uitstekend middel om te werken aan de structurele bewustmaking van de mensen die een appartement kopen. Mede-eigenaars beseffen onvoldoende dat ze bij het kopen van een appartement mede-eigenaar zijn van heel wat gemeenschappelijke delen en dat ze daarom rekening moeten houden met de andere mede-eigenaars.

Bij het wonen in een appartement komt immers meer kijken dan mensen vaak denken: de beurs zal daarom inspiratie en inzichten geven over alle elementen die erg belangrijk zijn voor een sector die volop in beweging is. Bezoekers leren dat het belangrijk is om lid te worden van een organisatie van mede-eigenaars, om te praten met de syndici en om bij de aankoop van een appartement oog te hebben voor het hele gebouw.

Deze pagina delen:

Met dank aan onze partners

Expoza Livios Radio Immo SNPC Style at Home UvS Vastgoed TV